Thursday, August 2, 2007

TAKRIF AL-QURAN DAN QIRAAT

TAKRIF AL-QURAN

Kalam Allah yang merupakan mukjizat yang telah diturunkan oleh malaikat Jibril A.S kepada Nabi Muhammad S.A.W. dalam bahasa arab,selama 23 tahun iaitu 10 tahun di Mekah Al-Mukaramah dan 13 tahun di Madinah Al-Munawarah disusun di dalam mashaf bermula dari surah Al-Fatihah dan berakhir dengan surah An-Nas, diriwayatkan secara mutawatir serta membacanya adalah satu ibadah.

TAKRIF QIRAAT

Al-Qiraat bermaksud suatu cabang ilmu yang membincangkan tentang perbezaan bacaan Al-Quran antara imam-imam Qurra' seperti:

# Imam Nafi'
# Imam Ibnu Kathir
# Imam Abu 'Amru
# Imam Ibnu 'Amir
# Imam 'Asim
# Imam Hamzah
# Imam Al-Kisa'i

Ilmu Qiraat merupakan semulia-mulia ilmu kerana mempunyai kaitan yang rapat dengan Al-Quran dan hukum mempelajarinya adalah farhu kifayah. Proses pengajian dan pembelajaran ilmu Qiraat ini mestilah diambil daripada guru yang sanadnya sampai kepada Rasulullah S.A.W. kerana Al-Quran dan Qiraat merupakan Sunnah Muttaba'.

3 comments:

noordina said...

Salam.. Alhamdulillah, perkembangan ilmu Qiraat di negara kita makin mendapat perhatian daripada masyarakat Islam pada hari ni.. kalau dibacakan surah-surah tertentu mengikut bacaan imam lain dalam solat, tidak lah lagi timbul kekeliruan di kalangan masyarakat. Jikalau sebelum ni, di kampung-kampung yang mana golongan pakcik, makcik mesti tak setuju dengan bacaan tersebut.. Namun InsyaAllah, dengan adanya pendedahan sebegini, menjadikan bacaan Alquran lebih unik dan 'cantik'pada pandangan mereka. Wassalam..

..::perjuangan ini::.. said...

salam..esok sy ada exam kursus pengajian qiraat,doakan sy =)

..::perjuangan ini::.. said...

salam..esok sy ada exam kursus pengajian qiraat,doakan sy =)